Το Νεο Iveco Stralis Hi-Way Φορτηγο της Χρονιας 2013

Το Νέο Iveco Stralis Hi-Way κατέκτησε το βραβείο «Φορτηγό της Χρονιάς 2013». Tα μέλη της Διεθνούς επιτροπής Κρίσεως των Φορτηγών (Ιnternational Truck of the Year) στην οποία μετέχει και η χώρα μας εκπροσωπούμενη από τον Μανώλη Αγριμανάκη, ανακήρυξαν το Νέο Iveco Stralis Hi-Way το καλύτερο φορτηγό της χρονιάς 2013. Η Iveco έκανε την έκπληξη παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό αυτοκίνητο για μεγάλες αποστάσεις με καινούργια καμπίνα, και υπέρ-πλούσιο εξοπλισμό στον τομέα της ασφάλειας και της εξοικονόμησης καυσίμου.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, έκανε πράξη αυτό που όλοι περίμεναν: Κινητήρα Euro 6 χωρίς την ανακυκλοφορία (EGR) των καυσαερίων, στοιχείο που την φέρνει μπροστά από τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα λοιπόν, με τον πρόεδρο της επιτροπής κρίσεως κ. Gianenrico Griffini, οι εκπρόσωποι των 25 κορυφαίων περιοδικών της Ευρώπης (ανάμεσά τους και το Τ&Τ) επικράτησε για πολλούς λόγους. Ανάμεσά τους, είναι η πλήρως αναθεωρημένη σχεδιαστικά καμπίνα, η εκμετάλλευση του εσωτερικού της, η ελαχιστοποίηση του θορύβου, αλλά, και οι επεμβάσεις στο κέλυφος που βελτιώνουν άρδην την αεροδυναμική συμπεριφορά.

Ακόμη, το ρόλο τους στην τελική κρίση «έπαιξαν» τα μειωμένα κόστη χρήσης. Με τη στρατηγική επιλογή του κατασκευαστή να προτιμήσει το δικό του (εξελιγμένο από την FPT) σύστημα επεξεργασίας καυσαερίων Hi e-SCR με την απαλοιφή δηλαδή, της ανάγκης χρήσης EGR, η Iveco είναι επί του παρόντος, ο μοναδικός μεγάλος κατασκευαστής με αντίστοιχη αρχιτεκτονική κάλυψης των αντιρρυπαντικών προδιαγραφών Euro 6. Κάτι που, με την ελαχιστοποίηση της πολυπλοκότητας της μονάδας επεξεργασίας καυσαερίων μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στην τελική επιλογή ενός αυτοκινητιστή που θα κληθεί να προμηθευτεί όχημα Euro 6. Τέλος, το υποσχόμενο «συνολικό κόστος ιδιοκτησίας» (TCO) για ελκυστήρα με δραστηριοποίηση στη διεθνή Μεταφορά είναι κατά 4% μειωμένο σε σχέση με το ήδη οικονομικό απερχόμενο μοντέλο.